Bandi Premio Energheia Europa, Cronistoria, Premio Energheia Europa, Primo Piano

Energheia Slovenia Prize 2018

 

Kulturno društvo Energheia (Matera, IT) in Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

vabita k prijavi na

 

Mednarodni literarni natečaj

za najboljšo kratko zgodbo

ENERGHEIA 2018

Literarna nagrada Energheia se podeljuje za najboljšo zgodbo že 24 let v čudovitem srednjeveškem ambientu v Materi, ki bo leta 2019 gostila Evropsko prestolnico kulture. Matera leži blizu »pete« italijanskega škornja v pokrajini Bazilikata, ki je tudi pokrovitelj natečaja. V zadnjih letih pri nagradi sodelujejo tudi mladi pisatelji iz Francije, Španije, Madžarske, Libanona, Izraela in Palestine. Letos so k sodelovanju prvič vabljeni tudi slovenski avtorji.

 

Sodelujejo lahko avtorji, stari med 18 in 30 let, z eno, še neobjavljeno zgodbo v slovenskem jeziku. Prispevke sprejemamo na e-naslovu tomaz.onic@um.si do 2. aprila 2018. Tema zgodbe je poljubna, dolžina je omejena na 21.000 znakov.

 

Izmed prispelih zgodb bo posebna komisija na Filozofski fakulteti izbrala tri najboljše, ki bodo ob pomoči Veleposlaništva RS v Rimu prevedene v italijanščino in poslane organizatorju tekmovanja. Žirija, v kateri so ugledni italijanski pisatelji in literarni kritiki, bo izmed zgodb slovenskih piscev izbrala najboljšo in zmagovalca na stroške organizatorja povabila na slavnostno podelitev nagrad v Matero septembra 2018. Vse tri zgodbe bodo objavljene na spletnih straneh društva in v tiskani antologiji, ki jo bodo prejeli tudi avtorji. Več informacij je dostopnih na https://www.energheia.org/.

 

Matera, Maribor, januar 2018